El ple de gener es debatrà, d’una banda, la proposta de Compromís de realitzar un bo de comerç per a animar les compres a la localitat. Per a Mario Carrera, portaveu de Compromís” el foment del comerç local és fonamental, ja que la finalitat és crear riquesa, generar llocs de treball estables, reduir la petjada de carboni, facilitar les relacions socials, augmentar el sentiment de pertinença i el teixit social del poble”.


Compromís proposa l’elaboració i redacció d’unes bases per a la posada en marxa del “Bo Rafelbunyol” amb la finalitat de fomentar que els consumidors s’apropen als comerços del municipi i els coneguen. Esperen que l’experiència serà satisfactòria. El bo de comerç local és una mesura que s’està duguen a terme en molts ajuntaments arreu de l’estat compartint esperit i mostrant algunes diferències entre municipis.


Carrera afirma que el cas de Rafelbunyol “seria òptim l’elaboració d’aquest pla que recomanem perquè fora participatiu. No sols amb la ciutadania sinó també a les associacions AEPIR i ALEC. És fonamental que la participació en l’elaboració final de les bases propostes del “Bo Rafelbunyol” estiguen dotades de pressupost ja en aquest 2022. Amb recursos ajustats es pot aconseguir un impacte considerable i positiu i que la nostra proposta no va en prejudici d’altres mesures de foment del comerç local”.


D’altra banda, per a Compromís creuen que cal actuar en afavorir el teixit local de l’hostaleria i la restauració en concret. Per això es demana que es prorroguen les mesures aprovades l’any passat en relació a les terrasses i la pandèmia que encara vivim. “L’any 2022 es presenta molt semblant a l’any anterior i per eixe motiu opinem que tenim la responsabilitat de repetir les fórmules o actuacions que han donat bon resultat com, per exemple, l’exempció de la taxa d’ús de les terrasses de bars i restaurants”, afirmava Alfons Lucas. Per això, proposen:

  • Aplicar l’exempció del pagament de la taxa d’ús de les terrasses per al primer semestre de l’any 2022 i que siga prorrogable al segon semestre si així en funció de l’evolució de la pandèmia.
  • Que si la situació empitjora i augmenten les restriccions a l’interior dels locals, es facilite l’ús de les terrasses per part del sector hostaler de la localitat, a condició que s’acomplisca amb la normativa local i no es generen situacions problemàtiques. Aprofitant l’experiència acumulada i mostrant-nos solidaris com fins ara.

Per últim, porten a ple també una moció per a què l’Ajuntament de Rafelbunyol inste el Govern d’Espanya a defensar davant la Comissió Europea la revisió de l’acord comercial amb Sud-àfrica, amb especial atenció i protecció als cítrics valencians.