https://www.facebook.com/compromisrafelbunyol/videos/709226176604891

El passat 19 d’Agost es va celebrar un ple extraordinari per al debat i votació dels pressupostos municipals de 2020 de Rafelbunyol. Un ple en agost per a aprovar els pressupostos del 2020 d’un govern en majoria absoluta. Els pressupostos van ser aprovats pels únics vots a favor del PSOE i van haver 6 abstencions dels altres grups que formen part de la corporació: la dreta (Partit Popular i Ciutadans) i l’esquerra (Compromís).

Quins són els antecedents per arribar a aprovar uns pressupostos amb presses el 19 d’Agost?

  1. Els pressupostos municipals de 2020 no es presentaren a finals de 2019 ni a principis de 2020 (com a qualsevol lloc). Amb l’inici de la pandèmia sanitària i la crisi econòmica provada per la Covid-19, el govern local va decidir continuar amb els pressupostos del 2019. Des de Compromís ja vam insistir en la necessitat de tindre un nou pressupost per a 2020 i adaptar-lo a les necessitats generades per la crisi. Com de costum: no ens vam escoltar.
  2. Al ple ordinari del 25 de Maig es va aprovar un pla de sanejament per a corregir un romanent negatiu de tresoreria de l’any 2019 sol·licitant un préstec de legislatura per 165.150€. En eixe ple vam votar a favor.
  3. Al Ple Extraordinari del 05 de Juny es van retallar a la meitat les subvencions de la Societat Musical “La Primitiva”, el Rafelbunyol CF i la Falla El Tabalet. Es van reduir en 34.600€, 7.600€ i 1.500€ respectivament. Des de Compromís vam votar en contra perquè estàvem en total desacord amb les excuses tècniques i el poc criteri polític demostrat per part del govern socialista. Es poden posar a les persones primer del treball municipal gestionant millor, amb valentia i responsabilitat al mateix temps. Retallar les subvencions nominatives hauria de ser l’última opció després d’haver esgotat moltes altres opcions que ni es van plantejar per part del govern socialista.

Amb aquests antecedents arribem l’agost de 2020. Es va convocar el ple extraordinari (la intervenció d’aquest vídeo 📹 ) on ens expliquen que l’Ajuntament no podia formalitzar el préstec de legislatura (165.150€) amb els pressupostos prorrogats i el govern vol aprovar-ne uns per al que resta d’any. És a dir, abans no es podien fer pressupostos però a Agost es veuen forçats a presentar i aprovar els pressupostos de 2020 per a corregir la seua errada. Per què vam votar abstenció?

  1. Els pressupostos no es van presentar en temps i forma.
  2. Si haguérem tingut aprovats els pressupostos com cal s’hagueren evitat les retallades a la Societat Musical “La Primitiva”, el Rafelbunyol CF i la Falla El Tabalet.
  3. Amb els pressupostos aprovats, fins i tot aprovant-los en plena crisi, amb valentia i responsabilitat com a governants, s’haguera pogut aprofitar d’una manera millor els diners del Fons de Contingència (ajudes que es repeteixen cada any, que enguany s’anunciaren amb molta antelació i es dotaren amb més diners que mai).
  4. S’han oblidat dels Pressupostos Participatius. Sempre és un bon moment per fer partícip a tot el poble, fins i tot en aquest moment tan delicat. A més no han satisfet alguns dels compromisos adquirits l’any anterior anunciat a “bombo i platillo” ni han presentat una alternativa per al 2021. Ni se’n recorden de la necessitat de participar el veïnat de Rafelbunyol.
  5. Des del personal administratiu de l’Ajuntament hi ha hagut molta feina. Ara bé, trobem a faltar el treball polític del govern en majoria absoluta PSOE que no han escoltat ni han afrontat la situació fins que no s’han vist obligats per les circumstàncies que ja advertíem. Per a què es volen tant d’alliberat polític si se senten còmodes en el conformisme?
  6. Tindre un govern en majoria absoluta sembla que a alguns els obliga a comportar-se de manera absolutista. Demanem a l’alcaldia i al seu equip més humilitat i que escolten tant a l’oposició com a totes les entitats socioeconòmiques del poble. Des de Compromís continuem treballant pel benestar de tot el veïnat de Rafelbunyol des de l’esquerra crítica i constructiva.