EXPOSICIÓ DE MOTIUS:

L’actual crisi de la COVID-19 està posant de manifest les manques en el disseny urbanístic de les ciutats, on s’ha promogut l’espai de consum i negoci, al mateix temps que es deixava de costat els espais d’esbarjo per a les persones. Actualment, les exigències de mantindre una distància física mínima, per garantir la seguretat personal dels vianants, està portant a moltes ciutats a canviar la seua fisonomia i, fins i tot, apostar per la conversió en zones de vianants d’espais públics.

Són moltíssimes les imatges que ens han arribat durant la quarantena, d’espais descongestionats, de ciutats sense cúpules de contaminació i d’animals per centres urbans. Això ens ha de cridar l’atenció respecte a la petjada que deixem els humans en la naturalesa, i en concret, als perjudicis en forma de malalties respiratòries que suposa centrar la mobilitat en l’automòbil i energies contaminants.

És per això que es fa necessari començar a posar en funcionament el model de mobilitat aprovat al PMUS de Rafelbunyol així com ampliar-lo en moments excepcionals com l’actual. Un model on la prevalença del cotxe, per damunt de qualsevol altre, ha portat a deixar de costat alternatives més sostenibles com la bicicleta o la mobilitat a peu.

No obstant això, l’actual situació ha demostrat durant moltes setmanes que el model plantejat és possible. A tothom ens venen a la ment imatges del veïnat del poble passejant pel terme de Rafelbunyol sense apenes presència de vehicles. Aquesta visió, aquest nou paradigma aporta majors dosis de satisfacció entre la ciutadania, ofereix un municipi més amable. Addicionalment i no menys important, la situació sanitària actual urgeix prendre mesures per a garantir la seguretat de la població en les eixides al carrer.

En aquest sentit, des de Compromís per Rafelbunyol veiem necessària la dotació de mesures de caràcter temporal com la conversió en zona de vianants d’aquests espais amb possibilitat d’estudiar-se mesures permanents que afavorisquen una mobilitat sostenible, saludable i segura. Per al seu correcte funcionament creiem que s’han de consensuar entre grups polítics i els actors socials implicats en cada cas (veïns, empresaris, policia local, etc). Pel que es proposen possibles mesures d’aplicació prou imminent i que, a més es poden continuar millorant en altres anys amb partides pressupostàries. Apuntem les següents, aquestes estan subjectes al debat i a la valoració dels serveis tècnics municipals:

  1. Ampliar l’horari assimilant-lo al comercial, fins a les 20h/21h, de la restricció del trànsit als carrers durant tota la setmana:
    1. Calvari (des de Joan Lluís Vives fins a Camí Fondo)
    1. Plaça Puríssima
    1. Verge del Miracle (sencer)
    1. Camí Fondo (des de Plaça Puríssima fins al carrer dels Màrtirs)
    1. Magdalena (des de Josep Maria Llopis fins a la Plaça Puríssima)
  2. Considerar restringir el tràfic, com al punt 1, als següents carrers:
    1. Major
    1. Màrtirs des de Josep Maria Llopis fins a Camí Fondo
    1. Sant Antoni
  3. Restringir la velocitat máxima a 20km/h i instal·lar senyals de zona peatonal amb tràfic restringit (sabem que faltarà la remodelació de voreres, paviment i altres elements) com un primer pas de la mesura nº 2 del PMUS:
    1. Ramón y Cajal
    1. La Font fins a Vicent Soriano
    1. Santa Teresa
    1. Sant Vicent fins a Pare Salvador i entre Eixarch i Pare Salvador
    1. Sant Joan fins a Pare Salvador i entre Eixarch i Pare Salvador
    1. Sant Francesc fins a Pare Salvador
    1. Ajuntament Vell
  4. Cambiar el carrer Calvari de sentit doble a sentit únic per a l’accés de veïns i proveedors durant el tancament del carrer.

És un bon moment per a aplicar-les i el seu cost econòmic és insignificant. Totes elles i altres que puguen sorgir van en favor de vianants, ciclistes, comerços locals i, en general, de totes les veïnes i veïns de Rafelbunyol, en la qualitat de l’aire que respirem, del nostre benestar i salut.

És per tot el que ha estat exposat amb anterioritat que presentem les següent:

PROPOSTES D’ACORD:

  1. Sol·licitar al departament d’Urbanisme i a la Policia municipal informes amb valoracions i propostes en este sentit. Tant de les orientacions que hem mostrat en l’exposició de motius com d’altres alternatives.
  2. Una vegada estiga l’estudi o informe anterior, que es trasllade a Junta de Portaveus per a la seua posada en comú.
  3. Que el document, en principi, definitiu siga publicat als perfils públics de l’Ajuntament i es demane i facilite que la ciutadania puga aportar les seues idees i valoracions. Així com als comerços del poble i les seues associacions.
  4. Que es pose en marxa el més prompte possible sempre amb la precaució d’informar amb antel·lació a veïnes i veïns mitjançant les xarxes socials municipals.

Rafelbunyol, 19 de Maig de 2020

A L’ALCALDIA DE RAFELBUNYOL