El passat dilluns 28 de setembre es va realitzar el ple ordinari de Setembre. Entre d’altres propostes i seguiment a l’acció del govern per part del grup valencianista, es va presentar una proposició on es demanava el canvi de l’Avinguda Juan Carlos I. Compromís es va quedar sols demanant el canvi del nom per higiènie democràtica seguint, a més, els precedents que al mateix poble s’havien portat a terme anys anteriors. Amb la negativa també es posicionaven en contra d’obrir un procés participatiu per a que el veïnat de Rafelbunyol triara el nou nom vinculat amb la història i cultura local.
Els escàndols financers que des de fa mesos s’han fet públics entorn a la figura del rei emèrit Juan Carlos I han sacsejat a tota la societat en una època tan delicada com l’actual provocada per la pandèmia sanitària. La més destacable era la investigació de la fiscalia suïssa al voltant d’una suposada donació de 100 milions d’euros rebuda per Joan Carles de Borbó l’any 2008 en condició de comissió per les obres del conegut com AVE a la Meca (Aràbia Saudí). Tal donació l’hauria rebuda quan encara ostentava el títol de Cap d’Estat. Se li sumaren altres que destapaven dos fundacions offshore, les quals haurien servit per a emmascarar i canalitzar la suposada evasió de capitals. Després que es feren públiques aquestes informacions, el Cap de l’Estat, Felip de Borbó, renunciava a la possible herència del seu pare, així com el deixava sense l’assignació dels fons públics que rebia de la Casa Reial. Amb aquestes decisions, Felip de Borbó donava carta de veracitat a les notícies que anaven apareixent respecte de les finances ocultes del rei emèrit. Al 2014 va acabar el seu mandat presentant un historial de captació de diners d’una dubtosa procedència sumant-li la resta d’escàndols que han marcat tota la vida pública d’aquesta persona.
Front la situació esmentada, des de Compromís per Rafelbunyol, creguem que el nostre poble no pot retre-li homenatge amb el nom d’una via pública. Per a ser mereixedor de formar part del nomenclàtor dels carrers de Rafelbunyol ha comportar el reconeixement d’una tasca reconeguda en pro de la nostra societat des de qualsevol àmbit. Per contra, creiem que no haurien de formar part persones que hagen fet ús del seu posicionament social o polític per als seus interessos privats amb accions que perjudiquen el conjunt de la societat. A més, en aquest cas es sumaria l’agreujant que la persona homenatjada ostentava la màxima representació de l’Estat, a la qual se li deu pressuposar exemplaritat en els seus actes, i el compliment d’allò que emanava dels seus discursos.
Cal recordar que al 2015 a la nostra localitat ja tenim un precedent en el canvi de nomenclatura d’un carrer a una persona que forma part d’aquesta mateixa família. El ple municipal va decidir per majoria, amb l’abstenció del PP, que l’antic carrer “Infanta Cristina” passara a denominar-se “Les Encaixadores”. Des de la mateix govern local que va impulsar el canvi es justificava la proposta de retirada del nom perquè “està motivada pel comportament poc exemplar d’un membre de la Casa Reial”. A més, s’afegia que “fora quina fora la sentència del Cas Nos” i es posava com exemple que des de la Casa Reial se li havia llevat el títol. A l’actualitat, des de la Casa Reial s’ha actuat d’alguna manera per distanciar-se de l’anterior cap de l’estat renunciant a herències i demés assumptes econòmics que tenen a vore amb el que s’investiga sobre el seu patrimoni i remarquen la poca exemplaritat d’un membre de la Casa Reial.
Un Estat de dret avançat no pot emparar comportaments que atempten contra els més elementals principis ètics. L’existència d’un règim de monarquia parlamentària no pot comportar l’existència de zones d’impunitat contràries al principi d’igualtat. La investigació d’aquests fets indica que és raonable i just que a Rafelbunyol, Juan Carlos I no tinga cap element urbanístic que servisca de record i homenatge a un personatge amb l’historial anteriorment assenyalat ja que és l’antítesi d’un model de conducta o un referent institucional o ètic.
Quines propostes vam presentar i van estar rebutjades pel PSOE, PP i Ciudadanos?
- Canviar el nom de l’Avinguda Juan Carlos I del nostre municipi Rafelbunyol.
- Iniciar un procés participatiu obert a tot el veïnat de Rafelbunyol per a l’elecció del nou nom de l’avinguda. Cercant que aquest mantinga una relació pròxima amb el municipi, la nostra cultura i història.
- Que s’informe amb temps suficient del canvi de nom de la via a les persones i empreses afectades, així com a les institucions públiques i privades oportunes per a evitar que aquest canvi de nom produïsca la menor problemàtica al veïnat afectat.