Ahir per la vesprada a les 19 h ens vam reunir, dins del Pacte dels Germanells, amb les associacions locals d’ ALEC i AEPIR. Una reunió on hem posat idees en comú per al poble així com les estratègies i reflexions que calen per a la reactivació econòmica al poble. Des de fa setmanes que anem mostrant la nostra aposta per pactes que treballen per un marc de protecció social que assente les bases d’un nou model econòmic construït sobre els fonaments de la transició ecològic on pose al centre el benestar i la dignitat de les persones.

Aquestes són les mesures que hem proposat.

1. Pacte dels Germanells ha de generar un diàleg real amb les associacions com ALEC i AEPIR. S’han de sumar esforços i idees per dissenyar les estratègies de recuperació i reactivació econòmiques que es necessiten.

2. Proposem un model d’ajuda i realitzar un estudi per a posar en marxa ajudes amb ajudes compatibles d’altres institucionsper al comerç local, indústria i autònoms.

  • Ajudes directes per a aquelles persones que hagueren vist reduïda la seua facturació en almenys el 50%.
  • En el model de Bases consten dos franges d’ajudes: 750€ per a facturacions reduïdes entre el 50% i el 75% i de 1.500€ per a reduccions superiors al 75%.

3. Bonificar impostos i taxes a xicotetes empreses locals en compensació pel període d’inactivitat provocat pel decret d’estat d’alarma: ocupació via pública, fem, etc.

  • S’han eximit fins ara bars de la taxa per l’ocupació de les terrasses però s’ha d’estudiar altres juntament amb les associacions AEPIR i ALEC i sempre que el nostre pressupost així ho suporte.
  • Hem supervisat que els negocis ubicats en “propietat pública” no se’ls cobre lloguer o es negocien solucions al respecte corresponent al període inactiu.

4. Per a la posada en marxa d’activitats o empreses noves.

  • Bonificar o reduir taxes relacionades amb la posada en marxa de noves activitats: tramitació d’expedients, llicències d’obertura, etc.

5. Ajornar períodes de pagament d’impostos municipals. Ja s’ha fet amb l’IBI i cal considerar altres que afecten l’activitat econòmica.

6. Facilitar solucions i ferramentes per a la venda i repartiment a domicili així com el comerç en línia.

  • Aplicacions per als mòbils, moneda virtual local (rafelcoin), xarxes socials i ús d’espais web, etc.

7. Reconéixer i reforçar el paper del comerç local fent accions de promoció i sensibilització actives: campanyes, promocions, publicitat, etc.

8. Impulsar la despesa social (les ajudes, beques i altres iniciatives de despesa) mitjançant bons, targetes moneder o d’altres vies, de manera que es gestionen a través del comerç local de proximitat.