El dia a dia de la política als pobles sol estar lluny de les posades en escena per als mitjans de comunicació, les enquestes o els estudis demoscòpics. És un tòpic però no per això deixa de ser menys cert. La política més propera a la ciutadania és la política municipal: és la que té una relació més directa i sincera. Almenys, això últim se suposa que passa.

Des de Compromís per Rafelbunyol ens posem les mans al cap quan trobem una pràctica desencertada. Per exemple, en l’últim Ple vam haver d’observar com el sentit del vot al plenari municipal estava dirigit per interessos de partit o personalistes més que pels del poble. No és la primera vegada que observem un plantejament equivocat al Ple de Rafelbunyol per part de Fran López i la resta del PSOE. Segurament, tampoc serà l’última vegada.

En l’últim Ple celebrat a Rafelbunyol el passat 25 de novembre, des de Compromís vam presentar una moció en què demanàvem la instal·lació d’una nova estació meteorològica. Una estació que tindria una inversió estimada en un màxim de 1.000 €. Segurament vos pregunteu: i això per a què serveix? Doncs bé, creiem que és una inversió xicoteta amb un cost de manteniment escàs que ens suposaria avantatges al poble. Gràcies a aquesta estació es podrien elaborar informes per a reclamar a les asseguradores que es facen càrrec dels danys meteorològics a vivendes, camps o vehicles. Es podrien afavorir estudis climàtics per a investigacions locals per a millorar les collites de la nostra agricultura. Fins i tot, es pot promocionar la meteorologia com una activitat lúdica i educativa organitzant activitats amb els centres educatius municipals.

Ara bé, en el Ple ens vam trobar amb el vot en contra del govern monocolor del PSOE. El problema no és votar en contra, és votar en contra al seu estil. Seguint la tradició dels últims temps, la seua posició es basava en un informe tècnic en el qual es declarava que s’estava preparant un estudi per part d’una empresa privada especialitzada. Seria l’encarregada per saber si cal instal·lar sensors de diversos tipus al poble i que faran falta dos estacions meteorològiques, una a la part de dalt i una altra al centre del nucli urbà. O dit en altres paraules. Per al PSOE la política municipal es paralitza una nova volta sota l’excusa d’informes tècnics externs i no entren ni a valorar si podria ser positiu al poble. Si aquesta empresa diu que no és positiu, ells tindran una opinió i postura pròpia per a benefici de Rafelbunyol? La seua postura política no s’entén. En cap moment responen a l’objecte de la proposta. La proposta no era una exigència de quan s’havia de fer aquesta estació, ni com ni amb qui. Els animàvem a treballar junts pel bé del poble i els aportàvem les experiències d’altres pobles del voltant. Apostem per un treball útil, pròxima a la gent per intentar donar solució a problemes quotidians.

La resposta va ser no. Sense cap esmena per a la millora ni vincular-ho a eixe estudi que està fent-se. Ens sembla greu que amb aquestes actuacions acaben per pervertir l’esperit de la política municipal a Rafelbunyol. Venim a la política municipal per a sumar des de la diversitat i no per a enrocar-nos en interessos propis. Cal valentia i no ocultar-se amb informes per no donar la seua opinió sincera. Sense tan poca explicació es pot pensar que voten no perquè no tenen criteri o perquè no ho han pensat ells. A Rafelbunyol vivim amb una política municipal pervertida. Agafeu els paraigües, que ve temporal.