El dijous 30 d’abril es va celebrar un ple extraordinari amb l’únic punt d’informe d’Alcaldia sobre distintes mesures adoptades durant l’estat d’alarma sanitària en ocasió de la pandèmia de la Covid-19. Un ple on Compromís va anunciar per registre d’entrada que renunciava a les indemnitzacions per assistència d’aquest ple extraordinari per a parlar de la Covid-19. “Aquestes indemnitzacions del ple extraordinari volem que es destinen a les mesures per a combatre la Covid-19. Davant el moment excepcional que ens trobem volem realitzar aquest acte de cooperació des del civisme i del compromís per aquest poble. Som conscients que és un gest i que no resoldrem la situació en la qual ens trobem” comenten els regidors Mario Carrera i Carolina Sánchez. . A més, cal recordar que altres voltes Compromís per Rafelbunyol ja ha renunciat per a destinar a altres partides més urgents. Finalment, la proposta ha estat secundada per totes les forces polítiques com han anat anunciant durant el ple.
Des de Compromís per Rafelbunyol es va demanar la convocatòria d’aquest plenari així com de l’ordinari de maig perquè la democràcia no està en quarantena. A paraules del portaveu de Compromís, Mario Carrera, “els ajuntaments són el primer mur de contenció per a les conseqüències socials de la pandèmia de la Covid 19. Són la institució més propera, la primera que escolta i que més ràpid atén. Hem de tindre clares les prioritats polítiques per a l’actuació dels ajuntaments. Per això és especialment important que l’administració local funcione de la manera més completa possible, per descomptat respectant les indicacions sanitàries de forma escrupolosa. El debat democràtic és la millor garantia perquè puguem explicar i tirar endavant les nostres receptes per encarar la crisi des dels serveis públics i l’economia social. Perquè no totes les eixides de la crisi són iguals, i hem de fer tot el que estiga en les nostres mans perquè no es quede ningú enrere. Perquè les persones van primer”.
Des de la formació valencianista s’ha presentat al ple les propostes i mesures que s’havien presentat tant en les reunions de Portaveus com en l’elaboració del Pacte dels Germanells signat a l’inici d’aquesta setmana amb el PSOE Rafelbunyol i Ciudadanos de Rafelbunyol. Entre les mesures que van presentar sempre ha primat que “cal actuar amb la visió de què les persones primer, s’ha d’eixir des de l’economia social i el blindatge dels serveis públics”.
Destaquen, en primer lloc realitzar un seguiment de l’obertura dels comerços locals recolzant i ajudant en facilitar el treball en la desencallada reunint-se amb els comerços del poble (com per exemple l’hostaleria) i avaluar la seua casuística reconeixent i reforçant el paper del comerç local. Prioritzant sempre la salut del veïnat amb l’obertura i la seua viabilitat. En segon lloc, la necessitat de la convocatòria del Consell Social per a la ratificació i donar oportunitat de participació de l’evolució de les mesures als agents socials i econòmics del poble. En tercer lloc, implantar un Pla de Protecció Social que no deixe a ningú enrere protegint a les famílies enfront de la desocupació i la disminució dels seus ingressos, sobretot dels més vulnerables, elaborant plans de treball o borsa de Treball Social protegit.
Per últim, d’una banda també s’ha presentat quines són les mesures que des del Botànic han pres durant aquesta crisi. Unes mesures que evidencien qui anteposa les persones i qui no. D’altra banda, recordar que la pròpia formació valencianista ja ha demanat també que s’encarregue al departament d’Intervenció i Tresoreria informació periòdica de quins són els recursos econòmics que podrem destinar a la lluita contra les conseqüències de la crisi actual després que no estiguen aprovats els Pressupostos del 2020.