Al llarg de l’entrevista concedida a PARLEM, el regidor del BLOC-COMPROMÍS de Rafelbunyol ens fa una anàlisi de quina ha estat la trajectòria política del grup municipal i quins són els objectius que es tracen a partir de les eleccions municipals de l’any que ve. Enric Carbonell en estat pur.

PARLEM. Bon dia, Enric Carbonell. PARLEM compleix 50 edicions com a butlletí d’informació, abans del BLOC i ara de COMPROMÍS. Què significà l’aparició de BLOC-COMPROMÍS a l’Ajuntament de Rafelbunyol?

ENRIC CARBONELL. La nostra entrada a l’Ajuntament fou la ruptura definitiva del bipartidisme del PP-PSOE en un moment especialment difícil per als partits no hegemònics. Així i tot fórem els principals dinamitzadors de la política municipal i d’eixos mateixos partits que de tan consolidats pareixien estar sedats. En definitiva, introduírem una nova manera de fer política a Rafelbunyol.

I això en què es traduí en concret? Mira, com ja dèiem nosaltres als anys noranta, i ara diu l’actual alcalde, la Transició a Rafelbunyol no s’havia acabat de fer, i nosaltres començàrem eixe procés de superació. Ni el PP ni el PSOE ens posaren les coses gens fàcils, en absolut, perquè la nostra aparició a l’Ajuntament significà la fi d’un cicle polític, protagonitzat en exclusiu pel PSOE i el PP, i l’avís d’un altre cicle que venia i que ara es consolida amb altres partits. Nosaltres som i fórem el canvi generacional de què ara parla tant Fran López; les noves polítiques dels nous partits les encetàrem nosaltres, BLOC-COMPROMÍS. Vist en perspectiva, els nous partits han nascut vells i els vells partits estan menjats de corcó.

Quines característiques guarda aquell BLOC inicial amb l’actual COMPROMÍS? Sempre hem dit: valencianisme, radicalitat democràtica, ecologisme i feminisme. I sempre ho direm, és el nostre ADN. Estem orgullosos de mantindre el rigor d’unes polítiques que atenen interessos valencians i no centralistes, interessos socials i no particulars. I per això continuem sent l’avantguarda política per davant de qualsevol altre partit, perquè en moments de rajola i rajola nosaltres ja érem ecologistes.

I quines aportacions, Enric, subratllaries com a més importants del grup municipal del BLOC-COMPROMÍS a Rafelbunyol? Dinamitzàrem la política d’un Ajuntament que estava mortuòrum, grogui, amb uns plenaris on els regidors només anaven a pegar la cabotà. Qüestionàrem el jaumisme, un model polític i econòmic municipal encarat al col·lapse. Una nefasta herència del PP i un model en el qual el PSOE ha estat sempre molt còmode i que ara ha adoptat com a propi.

Heu sigut vosaltres, el grup de BLOC-COMPROMÍS, els primers a advertir de la crisi que estava a punt de vindre? Sí, i ho reivindiquem! Però fins i tot un burro cego hauria vist vindre la crisi i la manera en què afectaria Rafelbunyol! Com és que podia valdre més diners un solar que la construcció d’un habitatge? Des de primera hora hem denunciat el model de creixement desmesurat basat exclusivament en la rajola! Identificàrem l’arrel del problema. Eixe model que només sabia de rajola és, juntament amb una bona dosi de personalisme i autoritarisme, l’essència del jaumisme. I amb l’actual alcalde hi ha una continuïtat del jaumisme en les maneres, en la Creu, en la intransigència i la ira desaforada…, en definitiva, en l’autoritarisme.

Tanmateix, l’actual alcalde acusà COMPROMÍS, i a tu en particular, de ser el tinent d’alcalde a l’ombra de l’últim govern del PP. Vaja, justet parlà els que acabà pactant govern amb IDRA, quan Rafelbunyol havia votat majoritàriament per un canvi en clau progressista! El PSOE va preferir la dreta! Nosaltres, en canvi, en un exercici de responsabilitat política, donàrem l’estabilitat pressupostària necessària permetent l’aprovació d’uns pressupostos a canvi d’unes inversions que portaven bloquejades sis anys! Gràcies a nosaltres arribaren els diners públics per a poder fer la piscina, el poliesportiu, el carril-bici…

 Se li recrimina, també des del PSOE, d’haver sigut massa temps el cap de cartell de BLOC-COMPROMÍS. Anem a pams. Per a començar s’ha de dir que les candidatures del BLOC sempre s’han elaborat per consens, des de la primera vegada que ens presentàrem, i és un dels nostres distintius. I per a continuar et diré que ací els experts en navaixades internes són els del PSOE que ara manen. De totes maneres t’anticipe ja que al 2019 no seré el candidat de COMPROMÍS.

Vols dir, Enric, que no seràs el cap de llista de COMPROMÍS de Rafelbunyol per a les pròximes eleccions municipals? No, no seré el cap de llista. I és també una decisió presa pel col·lectiu per consens. Alerta, i això no vol dir que m’aparte del partit, gens ni miqueta. Sempre seré de COMPROMÍS perquè mai he tingut un altre partit.

Aleshores com gestionarà el Col·lectiu de COMPROMÍS de Rafelbunyol la candidatura i la confecció de la llista electoral? Com sempre ho hem fet, amb democràcia interna, diàleg i consens. No hi ha moltes més fórmules! Obrim a partir d’ara un procès de primàries per tal de triar una candidatura i confeccionar una llista competent i guanyadora.

Quines són les aportacions de les quals estàs especialment pagat de la teua dilatada trajectòria política?  Sobretot, la democratització de les institucions a tots els nivells: administratiu, polític, social… Gràcies a nosaltres es democratitzà la contractació pública a Rafelbunyol. També, importantíssim, abanderar la valencianització de Rafelbunyol i de la seua administració pública; normalitzar i dignificar la nostra llengua i la nostra identitat; evitar, en definitiva, ser un poble dormitori sense essència. Igualment crec que part del nostre bagatge és la identificació i la denúncia dels problemes reals que afectaven i afecten el creixement estructural del poble, així com ser la referència de l’esquerra plural i del valencianisme. Hem de continuar sent els interlocutors preferents de la ciutadania .

Així les coses, amb un panorama sense tanta responsabilitat personal, quina anàlisi fas de l’actual mapa polític de Rafelbunyol? Veig un PSOE desacreditat i sense programa. Ha perdut la credibilitat a Rafelbunyol amb els seus pactes i li hauria d’avergonyir dir-se socialista. Veig una dreta desestructurada i desnonada, sense un perfil ni un horitzó polític. Perduda i fracassada. I també veig un partit, COMPROMÍS, com a garantia de treball, eficàcia, honradesa i valencianisme. L’únic projecte creïble per a Rafelbunyol.

Finalment, què ha significat per a tu, Enric Carbonell, ser regidor del teu poble i referència del valencianisme? En l’àmbit personal ha estat un honor treballar en la consolidació d’un projecte polític al costat de gent com Vicent Penya, Josep Lluís Bustos, Amparo Piquer o Mario Carrera. S’ha fet molt de camí. Però, reitere, i seré clar, concís i concret, que la meua militància al partit és plena, sempre seguiré vinculat a COMPROMÍS.